Granskande jounalister skriver bok om Nytorgsmannen

Den 10 mars 2024 släpptes Andreas Holm, mer känd som Nytorgsmannen, efter drygt tre år i fängelse.

Andreas Holm greps i oktober 2020 för ringa narkotikabrott. Vid en genomgång av hans telefon fann polisen mängder av filmade sexuella övergrepp.

Rättegången i det uppmärksammade rättsfallet hölls bakom stängda dörrar, men journalisten Jimmy Kirvesmäki fick möjlighet att följa utredningen från insidan och träffa många av de utsatta kvinnorna. I juni 2024 släpper han och reportern Ellen Pan boken Nytorgsmannen om Sveriges värsta serievåldtäktsman.

- Det kändes viktigt att försöka ta reda på hur övergreppen påverkat kvinnorna på lång sikt. Det handlar om människor som fått sina liv förändrade för alltid, och som självklart kommer påverkas av att han nu går fri, säger Jimmy Kirvesmäki.

Tillsammans med Ellen Pan, som rapporterat om sexualbrott i flera år och som brevväxlat med Andreas Holm under fängelsetiden, tecknar han i boken den heltäckande bilden av Nytorgsmannen, som, trots sina omfattande brott, nu släpps efter drygt 3 år.

Ny statistik som författarna tagit fram i sitt arbete med boken visar att 32 procent av intagna sexualbrottslingar påbörjat behandling under 2023, och att endast 23 procent fullföljde programmet. Det är 161 av 714 intagna.

- Andreas Holm har fått flera varningar under sin tid i fängelset. Han har försökt påverka personal, ritat pornografiska teckningar och polisanmälts för hot mot tjänsteman. Han har avslutat sin behandling på grund av bristande motivation, vilket vår granskning visar att han är långt ifrån ensam om, säger Ellen Pan

Boken Nytorgsmannen ges ut i juni 2024 på Mondial förlag.

För mer information:

Matilda Bergman

Mondial

[email protected]

0730 87 11 04

Copyright © 2019 Mondial. Webbsida av Oakwood.